Kaleien: een meerwaarde voor uw gevel

Bescherm uw gevel tegen weersinvloeden en geef uw woning opnieuw de uitstraling die het verdient.

 

Kaleien is een techniek voor het schilderen van de gevel en de ideale oplossing bij gevelrenovatie. Wachtelaer Schilder- en decoratiewerken uit Brugge is uw gespecialiseerde vakman.

Wat is kaleien

Kaleien is een typisch Belgisch begrip. Het bestaat al eeuwenlang en betekent zoveel als ‘het beschilderen met kalkpleister’. Het waren de veehouders van weleer die eeuwen geleden het kaleien hebben uitgevonden. Deze boeren ontdekten namelijk dat, als ze de stalmuren beschilderden met witte kalkverf, deze ontsmet raakten en beter bestand waren tegen vocht. Aangezien ze dit ieder jaar traditiegetrouw deden, werd de witte kalklaag op de muur steeds dikker en kreeg men hierdoor het speciale ‘kalei-effect’ dat de meesten van ons nu nog waarderen. Tegenwoordig is kaleien nog steeds een populaire techniek om de woning een karakteristiek uitzicht te geven. Vooral bij landelijke woningen wordt het veel toegepast.

Kaleien is een relatief eenvoudige, maar erg tijdrovende klus. De kaleiverf wordt namelijk handmatig op de gevel aangebracht met een blokkwast. Meestal zijn meerdere lagen nodig om het gewenste effect te bereiken. Alle stenen en voegen moeten van een laag verf voorzien worden.
De gebruikte kalk is wit, maar kan gemengd worden met een pigment, waardoor heel wat kleuren mogelijk zijn. Voor een bijkomend effect kan de verf gemengd worden met zandkorrels. Door te variëren in de samenstelling, kunnen we de laagdikte en het uitzicht van de kaleilaag beïnvloeden.

Waarom kaleien?

Het esthetische aspect is een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor kaleien. Vooral bij renovatie is het een erg dankbare techniek. Oneffenheden en beschadigingen in de muur worden met kaleien perfect gecamoufleerd. Maar soms is men gewoon het grauwe uiterlijk van een bakstenen muur moe. Kaleien is dan een prima manier om de gevel een metamorfose te geven. Door de kalklaag is de muur bovendien beter beschermd tegen weersinvloeden, zoals slagregens.

Alle voordelen op een rij

Als professioneel schildersbedrijf zijn we uw vakman bij uitstek voor het kaleien van uw woning. We zetten voor u alvast de belangrijkste voordelen op een rijtje. Hebt u nog vragen? Stel ze gerust. Dan helpen we u graag verder.

  • Door de gevel van een kaleilaag te voorzien, worden onregelmatigheden gecamoufleerd.
  • De muren blijven ademend.
  • De gevel is beter beschermd tegen weersinvloeden.
  • De gevel krijgt een mooi karakteristiek uitzicht.
  • Ook voor de binnenafwerking van uw woning kan u kiezen voor een gekaleide accentmuur.